keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Ministerin vastaus kansanedustaja Kaikkoselle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Antti Kaikkosen /kesk näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 669/2013 vp:
Miksi kaukojunaliikenteen yksinoikeussopimuksen jatkamista ei tuotu eduskunnan käsiteltäväksi, 
Onko päätöksellä koko valtioneuvoston tuki ja 
Miksi sopimus kaukojunaliikenteen yksinoikeussopimuksen jatkamisesta on julistettu salaiseksi 1.9.2013 saakka?
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Suomen poliittisissa erityisolosuhteissa tämän mittaluokan asioiden päätösvalta kuuluu kokonaan ministeriölle, sen virkamiehille sekä päätettävästä asiasta vastaavalle monopoliyhtiölle. Asioiden sujuvan etenemisen varmistamiseksi on sovittu, ettei edustuksellista demokratiaa, saati kansalaisia mielipiteineen sotketa ilmiselvästi vain ministeriön ja liikennöitsijän väliseen yksityisasiaan. Olen ministerivalan vannottuani sitoutunut henkilökohtaisesti tarttumaan vaikka isokokoiseen lumilapioon estääkseni avoimen keskustelun rautatiepoliittisista kysymyksistä.

Päätöksellä on koko valtioneuvoston täysi tuki, onhan silmät ristissä yötä myöten käydyissä hallitusneuvotteluissa kevätkesällä 2011 hallitusohjelmaan kirjattu, että rautateiden matkustajaliikenteen avaamisesta tehdään aina vain lisää selvityksiä niin kauan, että kaikki junaliikenteen tilanteen kohentamista vaativat kyllästyvät ja luopuvat haaveilemasta mistään paremmasta.

Nykyinen hallitus ei ole istunut toimettomana, vaan omin päin tekemälläni, väsyneen pääministerin erehdyksessä siunaamalla päätöksellä se on jatkanut VR:n monopolia myös kolmen seuraavan hallituksen kaudeksi. Vielä tämän vaalikauden aikana on mahdollista, että yksinoikeussopimusta jatketaan edelleen vuoteen 2060 asti, jolloin nyt suunnitteilla olevat kalustohankinnat tulevat elinkaarensa päähän. Mikäli vuosina 2020-2060 hankitaan lisää kalustoa, yksinoikeus jatkuu aina vastaavasti 40 vuodella eteenpäin.

Sopimus kaukojunaliikenteen yksinoikeuden jatkamisesta tehtiin heinäkuussa, Suomen poliittisen järjestelmän ollessa lomalla, jotta asiasta mahdollisesti kiinnostuneet kansanedustajat, kansalaiset tai yritykset eivät tarpeettomasti sekaantuisi asiaan ja kuluttaisi energiaa kysymyksiin, joihin he eivät voi vaikuttaa. Myös media on pystynyt toimimaan järkevästi, ja julkaissut päätökseni sellaisenaan sekä kysynyt kommentit vain VR:ltä. Edes VR Nyt -lehden heinäkuun numerossa ei hiiskuttu mitään siitä, että yksinoikeussopimukselle oltiin kirjoittamassa jatkoa, vaan lehdessä päinvastoin arvioitiin kilpailun pian aukeavan.

Kansanedustajan pitäisi tietää, että julkinen, valtionyhtiön hoitama ja verovaroista tuettu joukkoliikenne ei ole asia, josta tulisi tehdä mitään julkisia sopimuksia. Eduskunnan pitäisi pikemminkin olla iloinen siitä, että julkistamme salaa tekemämme sopimuksen kahden kuukauden kuluttua. Salausaika tarvittiin, jotta kaikenlaiset yritykset kyseenalaistaa Suomessa harjoitettavaa Euroopan parasta joukkoliikennepolitiikkaa kohtaan ehtivät kuivua kokoon, ja poliittinen järjestelmä ja kansalaiset ehtivät unohtaa koko jutun.

Mitä tulee edustaja Kaikkosen esittämiin tilastoihin kilpailulle avatun Ruotsin kaksinkertaisesta junaliikenteen kulkumuoto-osuudesta, Suomessa VR:n osuus tehdyistä junamatkoista on sata prosenttia, minkä pitäisi riittävästi kuvata minun ja edeltäjieni yhdessä Kivimiesten kanssa johtamaa Suomen rautatiepolitiikan menestystarinaa.

Helsingissä heinäkuun 24 p:nä 2013-2024
Liikenneministeri Lumi Lapio

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Se puolue älähtää, johon kritiikki kolahtaa

UUTISET Kansalaistottelemattomuus jakaa puolueet, otsikoi Hesari tänään. Lehti pesee edelleen jälkipyykkiä ministeri Päivi Räsäsen puheista Kansanlähetyspäivillä 6.7.  Puheesta julkaistun tekstin mukaan Räsänen sanoi: ”Kaikilla meillä on varmasti tullut eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä tai normia, porukan painetta tai joskus jopa lakia, jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia.”

Mitä Räsänen oikeastaan sanoi? Periaatteessa sen, mihin lainsäädäntö ja sen kehittäminen perustuvat: Ensin ovat ihmisten muodostaman yhteiskunnan arvot, sitten ne muotoillaan yhteisellä sopimuksella säännöiksi, joita noudatetaan. Kun säännöistä saadaan kokemusta, niitä joudutaan muuttamaan. Sääntöjä muutetaan myös siksi, että arvot muuttuvat. Näin on tapahtunut sekä sallivaan että kieltävään suuntaan.

Hurskastelu Räsäsen ympärillä on poliittista peliä ja tekopyhyyttä räikeimmillään. Onko joku muka tosissaan sitä mieltä, että pitäisi palata alkuperäisiin muuttamattomiin lakeihin? Vaikka monessa tapauksessa on ollut niin, että arvojen ja tapojen muuttuessa ihmiset ovat tosiasiallisesti ensin rikkoneet lakeja ja sitten laki on muutettu sen mukaiseksi, miten ihmiset toimivat.

Laki ei ole pyhä loukkaamaton auktoriteetti vain siksi, että se on laki. Lakia voi kunnioittaa ainoastaan sillä perusteella, miten se on syntynyt ja että laki on oikeus ja kohtuus – Olaus Petrin tuomarinohjeita lainaten. Rkp:n puoluesihteeri viittaa sanontaan ”Maa on lailla rakennettava”. Sanonta pitää kuitenkin paikkansa vain silloin, kun lakeja ei kirjoita ahne tai vain vallanhimoinen diktaattori tai kuten niin monessa maassa, hurmoshenkinen ylipappi.

Räsänen ei osannut muotoilla oikeata asiaa oikealla tavalla. Muotoilu sopi tilaisuuteen jossa se esitettiin, mutta ministeri on ministeri vaikka olisi minkälaisessa herätyskokouksessa.

Muiden puolueiden reaktiot käynnistyivät kesähelteellä verkkaisesti. Hesari kaivoi ensimmäiseksi lahtipenkille Vihreät, jotka verkkosivujensa mukaan hyväksyvät kansalaistottelemattomuuden. Sitten heräsi Kokoomus ensin Männistön suulla ja kohta Orpon vaatimuksin. Tänään lain kunnioittamista vaativaan Kokoomuskuoroon tuli mukaan naisääni, perustuslakia rikkoen kaupunginjohtajaksi istutettu Laura Räty.

Ei ihme, että Kokoomus on äänessä. Puolue ja sen tukijoukko ovat kärkikaartissa hyötymässä kansalaistottelemattomuudesta. Hyvät Veljet jakavat saunan lauteilla niin herkullisimmat rakennusurakat kuin mehukkaimmat virkapaikat. Siihen ei tarvita edes hallituspaikkaa, minkä osoitti suomettumisen ajan historia. Aseveliakseli demareiden kanssa pelasi, ja rahalla sai ystäviä niin Maalaisliitosta kuin rikkaista ruotsalaisista.

Myöhemmin LVM:n Tervalan tapaiset huippuvirkamiehet hoitivat budjettivarojen oikean jakamisen siitä riippumatta, miten minkäkin värinen eduskunta budjettia kirjoitti. Eikä kansalaistottelemattomuuden mahdollistavia porsaanreikiä laissa ole suostuttu tukkimaan, mikä näkyi Hyvien kokoomus- ja ruotsalaisveljien yhteistyössä käännetyn arvonlisäverotuksen vastustamisessa.

Oma lukunsa on kokoomuslaisen vallan rahoitus. Männistö itse on kouluesimerkki nuorukaisen henkilöhistorian ja vaalirahoituksen määrän ristiriidasta. Kokoomukselle ei sovi sellainen vaalirahoituslaki, joka oikeasti hillitsisi rahan voimaa politiikassa. Nykylaki on hyvä, koska muut puolueet joutuvat palauttamaan lahjoituksia. Ei siis ole tarpeen pohtia, onko painetta toimia vastoin lakia eli painetta muuttaa laki paremmaksi.

Räsänen on hyvä pilkan kohde Kokoomukselle, joka rämpii kannatuksen laskusuhdanteessa. Räsänen edustaa politiikassa nimenomaan arvoja, joiden perusteella laitkin tulee säätää. Sama vika kokoomuslaisten kannalta on vihreissä, jotka puolustavat ensisijassa luonnonlakeja ihmisten säätämien lakien edellä. Ja ovat siinä kiusallisen oikeassa. Arvojen korostaminen on Kokoomukselle kiusallista, koska puolueen teoilla ja mainoskampanjalla on räikeä ristiriita.

Miltä kuulostaa, kun Räsäsen lausunto muokataan kokoomuslaisittain: ”Kaikilla meillä on varmasti tullut eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä tai normia, porukan painetta tai joskus jopa lakia, jos nämä ovat taloudellisten etujemme vastaisia.”

Veli Hopea

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Microsoftin kokeilu, Nokian katastrofi

JOHTAMINEN Runsas vuosi sitten toivoin, että Nokian yhtiökokous olisi tehnyt oikeita päätöksiä. Kuten pannut Elopin pihalle. Mutta ei tehnyt. Eikä tee, sillä Nokiasta on tullut instituutio, joka on irrallaan arkitodellisuudesta ja yksinkertaisimpien asioiden ymmärtämisestä.

Nokia ja sen valtaapitävät omistajat ovat instituutio, jolle eivät enää kelpaa yksinkertaiset ja selvät asiat. Jos piensijoittaja ymmärtää, mitä ei pidä tehdä, sitä ei voi uskoa, koska tieto ei ole maksanut vähintään satoja tuhansia dollareita ja sitä ei kerro riittävän kalliin firman analyytikko.

Elop hehkutti Amerikassa järjestetyssä hengellisessä kokouksessa, miten kymmenien miljoonien pikseleiden kamera ympättynä litteään läpyskään pelastaa yhtiön, joka joskus hallitsi maailman matkapuhelinmarkkinoita. Seurakunta myhäili.

Uskon vahvistukseksi media siteerasi yhtä naista Gartner-nimisestä firmasta. Se on kallis firma, ja siksi siis hyvä. Tämä nainen vakuutti, että kamera on hyvä ja se kyllä auttaa Nokiaa. Siis kaikki hyvin taas. Kyllä tämä tästä.

Naurettavaa. Nokian ihmekamera ei ole edes uusi juttu. Nokia yritti samalla tempulla, isoilla pikselinumeroilla, jo aikaisemmin. Ei tuo kamera pelastanut Nokiaa silloin, miksi se pelastaisi nyt. Kamerakännyköillä kuvaavat saavat mitä haluavat jo nykyisillä kännykkäkameroillaan. Miksi he luopuisivat kaikesta muusta kivasta, jota iPhone tai Android tarjoavat ja jota Windowsissa ei ole tai se on liian vaikeata?

Nokialaiset eivät ymmärrä, ettei Gartnerin konsultti osta kuin yhden kännykän. Sata miljoonaa käynnykkää on myytävä sadalle miljoonalle yksinkertaiselle kadun tallaajalle. He eivät ole analyytikkoja, vaan rationaaleja tunteilijoita.

iPhone ostetaan siksi, kun se on trendikästä. Siinä on huono kamera, niukka ohjelmisto ja kehnonlainen puhelin. Se ei osaa näyttää kaikkia nettisivuja, välillä se nimittäin sanoo ettei tätä sivua voi näyttää, mutta olkoon, ei sitten katsota sitä. Mutta siinä on sopivasti toimiva Facebookapplikaatio, ja on kivaa paljastaa kavereille huomaamatta, että mullakin on iPhonen uusin versio. iPhone on törkeän kallis, mutta mulla on ollut rahaa siihen!

Android ostetaan silloin, kun tarvitaan vaan se tavallinen nykyaikainen älypuhelin eikä lelu brassailua varten. Että voi soittaa, tsekata sähköpostin missä vaan ja aina voi tarkistaa netistä milloin mitäkin. Jos kiinnostaa, voi Androidillakin roikkua Facebookissa ja ottaa muistoksi tavallisia kännykkäkuvia. Jos haluaa maksaa vähän enemmän, voi ostaa halvan sijasta Samsungin kalliin Galaxyn. Ja valinnan varaa on monella muullakin kuin Samsungilla.

Yleensä en kohtaa nokialaisen käyttäjää, joka olisi maksanut vehkeensä itse. Nokia on käytössä siksi, että firman kalenteri ja sähköposti on synkattu puhelimen Windowsin kanssa. Monella on nokialaisen lisäksi oma iPhone tai Android. Koska se on kivampi ja sen kanssa saa tehdä mitä haluaa. Firman Windowsiin ei saa koskea, sillä sen pystyssä pysymisen kanssa on vaikeuksia ilmankin. Ja jos haluaa olla vapaalla, paras sammuttaa firman nokialainen. Eihän ilman puhelinta voi olla, joten siksikin on pakko olla oma.

Elopin avulla Microsoft on saanut paremman markkinaosuuden Windowsilleen. Mutta Nokian kannalta Elop oli ja on katastrofi. Naamasta näki, että Elop ei uskonut teatteriinsa itsekään. Ehkä hän uskoi siihen vilpittömästi pari vuotta sitten, koska ei ymmärtänyt kännykkämarkkinoista. Mutta pakkohan tyhmemmänkin on tällä kokemuksella tajuta, että ei Windows-seikkailu ollut Nokian mahdollisuus, vaan Microsoftin kokeilu.

Miksi en myy Nokiasalkkuani? Periaatteesta, vaikka se onkin oikeasti tyhmää. Periaatehan on, että viisas sijoittaja ei myy silloin, kun kurssi on alhaalla. Mutta myynti tuntuu siltä, kun tunnustaisi tappionsa. Ikään kuin itse olisin syypää Nokian romahtamiseen. Enempää en voi enää menettää, joten samapa tuo. Olkoon salkun arvo hintana siitä, että pääsen ainakin yhtiökokoukseen – jos viitsin mennä.

Piensijoittaja Virtanen

perjantai 5. heinäkuuta 2013

VR ja valehtelemisen taito

VALEHTELU Joulukuussa kirjoitin, että VR-Yhtymän päätoimiala on selittäminen. Korjaan itseäni, päätoimiala on valehteleminen. Sen voi kuulla vaikka ”lasten ja imeväisten suusta”. Joukkoliikenneharrastajien foorumilla kerrotaan, mitä muutamat poliitikot ajattelevat, luulevat ja uskovat VR:stä. Tai junaliikenteestä Suomessa.

Jutut ovat suoraan VR:n lobbausmateriaalista, jota VR-Yhtymän poliitikkopiirien myyrä, helsinkiläinen vihreiden kunnallispoliitikko Otto Lehtipuu levittä junafirman yhteiskuntasuhdejohtajan ominaisuudessa. Samoja selityksiä toistaa tänään LVM:n virkamies Tero Jokilehto Hesarissa.

VR valehtelee, että se muka kustantaa itse tappiolliset junavuorot. Ei kustanna, vaan ne maksaa valtio. Tämän ”markkinaehtoisen” junaliikenteen tukimuodon nimi on ostoliikenne.

Esimerkiksi Länsi-Lapin eli Kemijärven junista ei huolehdi VR-Yhtymä, vaan LVM ostaa junat. Niin nyt kuin VR:n monopolin lakattuakin. Paitsi että VR:n monopolin lakattua voisi käydä niin, että joku toinen firma ajaisi Helsingistä lähteneen junan Kemijärvelle ihan ilman valtion rahaa. Tämä olisi mahdollista, koska Kemijärvelle asti ajettu juna saattaa tuottaa jopa paremmin kuin Rovaniemelle pysähtyvänä.

VR valehtelee, että rataverkko ei ole valmis ja rataverkolle ei mahdu muita. Erityisesti muka siksi, että iso osa radoista on yksiraiteisia. Kyllä mahtuu, ja nimenomaan yksiraiteisille. Ratakapasiteetti on täynnä vain kaksi- tai useampiraiteisilla osuuksilla. Muualla on tilaa siksi, ettei VR-Yhtymää kiinnosta ajaa junia. Se jättää tekemättä tarjouksia junarahdista ja myy mieluummin kuorma-autoliikennettä. Se kieltäytyy edes harkitsemasta kaupunkien ja seutujen halua perustaa uusia junayhteyksiä vuosikymmeniä sitten lopetettujen tilalle.

Ei raiteilla ole ruuhkaa, kun junien määrä on menneisyydestä vähentynyt. Eikä rataverkkoa olla muuttamassa kaksiraiteiseksi. Eikä tarvitsekaan, kun se toimi yksiraiteisena oikein hyvin yli 100 vuotta, kunnes junaliikennettä ryhdyttiin vähentämään.

Eikä monopolin lopettamisessa ole kyse siitä, että VR ja joku muu lähtevät ajamaan kilpaa parhaalla yhteysvälillä Tampereelta Helsinkiin, ja voittaja on se joka on ensimmäisenä perillä. Vaan siitä, kuka myy ostoliikenteen junapalvelut valtiolle parhaalla sopimuksella. Ensisijassa on siis kyse siitä, kuinka paljon valtio eli veronmaksajat sekä kuluttajat ja palkansaajat maksavat niistä junista, jotka jo nyt tai vielä kulkevat valtion kustantamalla rataverkolla.

Aina kun VR:n monopolille on annettu jatkoa, on perusteltu, ettei VR ole vielä valmis kilpailuun. VR:llä on ollut valmistautumisaikaa pian 20 vuotta siitä, kun junaliikenteestä tehtiin yhtiö ja virastotoiminnat kuten radanpito jäivät valtiolle. Koko tämän ajan VR:ssä on rakennettu muureja ja esteitä kilpailulle ja pönkitetty monopolitoimintaa. Siihen ei tarvita yhtään lisäaikaa. Päinvastoin, valtion itse itsensä kanssa sopiminen pitäisi lopettaa heti eikä vasta 6 vuoden päästä. Vaikka VR-Yhtymä oli johtajansa Mikael Aron mukaan siihen jo valmistautumassa.

Hesarin NYT-liite arvostelee tänään sitä, että poliitikot sallivat turkistarhauksen jatkumisen, kun turkistuottajien rahoittamat tiedemiehet sanovat, ettei ole perusteita tarhauksen lopettamiseen. Miksi Hesari saman päivän päälehdessä nielee purematta sen, että poliitikot sallivat VR-Yhtymän monopolin jatkumisen, kun monopolista bonuksia niittävä VR:n johto valehtelee ummet ja lammet todistaakseen monopolin välttämättömäksi? Onko Hesarilla paremmat välit junaveljiin kuin turkisveljiin?

Ja miksi poliitikot uskovat aina vain VR:n valheita, eivätkä edes kuuntele muita? Kuten VR:n asiakkaita ja monopolin kustantavia veronmaksajia.

Virkamies Jokilehto sanoo tietenkin sen, mitä hänen ylin pomonsa, vasemmistolainen liikenneministeri Kyllönen haluaa, todennäköisimmin ideologian ja VR:n valehtelun vuoksi. Siinä ei auta Jokisen puuttua edes liikennevaliokunnan puheenjohtajan, kokoomuslaisen Kalle Jokisen  ihmettelyyn siitä, että näin iso asia hoidetaan keskellä kesää ilman minkäänlaista keskustelua eduskunnan ja liikennevaliokunnan kanssa.

VR:n sisällä entisessä virastossa tiedetään hyvin, ettei sillä ole edellytyksiä toimia markkinataloudessa. On aivan luonnollista, että silloin toiminta perustetaan siihen, mikä osataan. VR-Yhtymä onkin menestynyt johtonsa kannalta hyvin lobbaamalla ja valehtelemisen taidolla.

Vientineuvos Valtanen