maanantai 25. helmikuuta 2013

Kävelevät ilmapiirikriisit

JOHTAMINEN Suomessa on kaksi kaupunkia kaukana toisistaan, joita kuitenkin yhdistää yksi asia. Kaupungit ovat Heinola ja Pyhäjärvi. Niiden yhteinen nimittäjä on kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara.

Rinnevaara valittiin Heinolan väliaikaiseksi kaupunginjohtajaksi, ja hän otti virkavapaata Pyhäjärven pestistään. Työ Heinolassa alkoi elokuussa 2012. Väliaikaiseksi Rinnevaara jouduttiin valitsemaan, koska jo hänen valinnastaan tehtiin valitus.

Jo lokakuussa 2012 alkoi Rinnevaaran johtamistavasta kuulua ihmettelyä. Sen jälkeen Heinolan hallinnossa on tehtailtu muistioita, sairauslomia ja selvityksiä. Pyhäjärveltä lähtiessään Rinnevaara jätti taakseen sekaannuksen tilassa olevan organisaation. Heinolassa samaan tilanteeseen päästiin ennätysajassa.

Heinola erotti Rinnevaaran marraskuussa. Rinnevaara vastustaa, ei katso tehneensä mitään väärää ja vetoaa lakiin, vaikka puoli kaupunkia on sekaisin.

Yleensähän johtajan tehtävä on missä tahansa organisaatiossa sellainen, että johtaminen ei onnistu, jos johdettavat eivät luota. Normaalisti ihminen tekee tästä johtopäätöksen, että hän ei voi jatkaa työssään, koska luottamusta ei ole. Tietynlaiset johtajat eivät kuitenkaan tällaista itsekritiikkiä pysty harjoittamaan.

Työpahoinvoinnin pitkä historia tietää tämän johtajatyypin. Persoonallisuuspiirteelle on lääketietellinen määritelmäkin, jota tässä ei oikeusseuraamusten pelossa uskalla mainita. Joka tapauksessa tällaisen johtajan jälkeen jää vain savuava organisaatio ja iso joukko pahoinvoivia ihmisiä.

Ja kuten Heinolassa nyt havaitaan, on virheettömän ihmisen irtisanominen lähes mahdotonta, kun kaikki muut ovat syyllisiä.

Seuraava skandaali kytee Pyhäjärvellä, jossa yritetään nyt päästä äkkiä eroon Rinnevaarasta. Valtuusto pyrkii tänään tekemään päätöksen työsopimuksen päättymisestä. Rinnevaara vastustaa.

Millainen ihminen kuvittelee kaiken tämän jälkeen johtavansa jotain kaupunkia?

Ylioppilas Puupponen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti