tiistai 5. helmikuuta 2013

Äänestäminen uhkaa eduskuntaa

VALTA Suomen eduskunnassa on tapahtunut skandaali. Varapuhemiehen vaalissa ei äänestettykään sitä, mitä veljellisesti oli keskenään sovittu jo ennen äänestystä, vaan osa kansanedustajista poikkesi maan tavasta.

Tästä ovat olleet loukkaantuneita mm. eduskunnan puhemies ja myös suurin oppositiopuolue, joka tavallisesti syyttää muita asioiden sopimisesta ohi kansan.

Sivullisen mielestä vaalin kuin vaalin tarkoituksena on äänestää jostakin asiasta vapaasti. Jollei näin tapahdu, kyse ei ole enää vaalista. Eduskunnassa on siis vuosikymmenet järjestetty nukkevaaleja, joissa ei todellisuudessa ole kyse äänestämisestä.

Eduskunta on laitos, jossa puhemiesvaali ei ole ollenkaan ainoa lumedemokratian väline. Puhemiehen vaali on itse asiassa harmittomimmasta päästä verrattuna useisiin muihin maneereihin, joilla kulutetaan vain aikaa ja rahaa. Täysistuinnoissa mm. luetaan joka vuosi kymmeniä tunteja ääneen etukäteen kirjoitettuja ryhmäpuheita, joita kukaan ei kuuntele. Uudet edustajat ja eduskuntatoimittajat aina ihmettelevät tätä, kunnes huomaavat, ettei kinkerilukemiselle voi mitään.

Lisäksi täysistunto on nimensä mukainen lähinnä torstaisin, kun televisiokamerat ovat tunnin paikalla. Kameroiden sammuttua sali tyhjenee. Suurin osa eduskunnan täysistunnoissa esitetyistä näkemyksistä kaikuu lähes tyhjälle salille. Mutta jos salin tyhjyydestä huomauttaa, saa vastauksen, että oikea työhän tehdäänkin vasta valiokunnissa. Kansanedustajien valiokuntapoissaolot puolestaan eivät kerro mitään, koska työtä tehdään muuallakin kuin valiokunnissa.

Se on niin kuin demokratia yleensäkin: aina jossain muualla silloin, kun sitä tarvittaisiin.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti