tiistai 28. helmikuuta 2012

VR:n lahjoma toimittaja puolustaa VR:ää

LAHJONTA VR:n kolmen päivän Lapin-matkan vastaanottanut Etelä-Suomen Sanomien toimittaja paheksuu 28.2. julkaistussa kolumnissaan VR:n asioita paljastavaa VRLeaks-blogia. Toimittajan mukaan "mopo on karannut käsistä", kun VRLeaks "väittää, että VR keräisi laitonta henkilörekisteriä tai seuraisi ihmisiä".

Toimittaja antaa siis oman tuomionsa ajoissa, ennen kuin poliisi on ehtinyt kunnolla edes aloittaa asian tutkimuksia. Helsingin rautatieaseman ympäristössä tapahtuvan, vartiointiliikkeille ulkoistetun valvonnan toimintatavat ja bisneksen periaatteet ovat kuohuttaneet pinnan alla jo pitkään, ja rekistereistä on huhuttu. Media mahtavine resursseineen ei kuitenkaan ole joutanut asiaa selvittämään, yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

Toimittaa kiukuttaa myös se, että joku yrittää läpivalaista median toimintaa kertomalla, millaisia luksusmatkoja esimerkiksi VR toimittajille järjestää. "Minun on vaikea ymmärtää, ketä edellä mainitusta lehdistöseminaarista kertominen palvelee", toimittaja tilittää. Meille median kuluttajillehan asia on itsestäänselvä: se palvelee meitä arvioidessamme median uskottavuutta erilaisten asioiden raportoijana.

Journalistien osallistuminen erilaisten tahojen järjestämille huvimatkoille on herättänyt alalla sisäistä keskustelua. Mm. Aamulehden ja Keski-Uusimaan toimittajat tuomitsivat tuoreeltaan journalistien lähtemisen VR:n äskettäiselle Lapin reissulle.

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja voisikin nyt kysyä itseltään, parantaako hänen kirjoittamansa kolumnin uskottavuutta ja helpottaako kiistanalaisista asioista kirjoittamista se, että on osallistunut toisen osapuolen järjestämälle lahjontareissulle, joka oli käytännössä lomamatka. Vihje: jos ei vieläkään sytytä, Journalistin ohjeiden kohta 4 voi auttaa vastaamaan kysymykseen.

Ylioppilas Puupponen

Journalistin ohjeet, kohta 4: Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.

Pravda julkaisee kommenttisi, kun kehut

VALTA Valtakunnan päälehti Hesari aikoo muuttua pienemmäksi, ns. tabloid-kokoiseksi lehdeksi. Siinä lehden sivun koko on noin puolet nykyisestä. Eli sama kuin esim. suomenruotsalaisten Huvudstadsbladetilla tai Iltalehdellä ja Ilta-Sanomilla, jotka kansa tuntenee paremmin kuin ruotsinkielisen päälehden. Sivukoon muutoksesta käydään moderniin tapaan avointa keskustelua Hesarin nettisivuilla. Mutta tässäkin asiassa avoimuudella on rajansa. Se käy ilmi blogimme lukijan lähettämästä kommentista.

Anonyymi lukijamme oli lähettänyt Hesarin keskusteluun kommentin, jossa kiitteli kokomuutosta ja toivoi samalla, että Hesari lopettaisi vielä esim. Guggenheimin ja metron lobbauksen. Sitten lukija voisi harkita Hesarin tilaamista. Hesarin toimituksen egolle tämä oli liikaa, mikä tietenkin osoittaa vain sen, että lukija oli oikeassa. Jos Hesari ei lobbaisi, se voisi sallia tällaisen kommentin julkaisemisen, sillä jokainen lukija ymmärtäisi kommentin aiheettomaksi.

Vai onko lukijamme kuitenkin väärässä? Ilman kattavan tutkimuksen tekemistä voi verrata Hesarin ja jo tabloidkoossa ilmestyvän HBL:n uutisointia esimerkiksi mainitusta metrosta. Hesari julkaisi näyttävästi sille vuodetun lakimiesten arvion virkamiesten ja Siemensin tekemän sopimuksen vahingollisuudesta kaupungille, mutta muuten Guggenheimia euroissa laskettuna suuremmasta metrosotkusta Hesari ei kirjoita juuri mitään. HBL on tehnyt automaattimetrosta useita näyttäviä tabloidsivujen kokoisia juttuja. Niissä ei toisteta vain asiaa hoitaneiden virkamiesten omia selityksiä, vaan asioita on pengottu vaivaa säästämättä, ja netissä annetaan linkit aineistoon, jota on toimittajalla ollut lähteenä. Henkilöiden lausuntoja esitetään tasapuolisesti.

On totuus, on pravda (venäjänkielinen sana totuus, jota käytettiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen lehden nimenä) ja on journalismi, joka tarkoittaa avointa ja objektiivista, siis ei puolueellista ja asenteellista tiedonvälitystä. Totuus on usein vaikea selvittää, eikä aina selviäkään. Pravdan totuus on yhtä luotettava kuin 99 %:n kansanäänestys. Ei tarvita kummoista vertailua, niin näkee, että HBL on Hesaria lähempänä totuutta, kun keinona on journalismi ja aiheena metro.

Mutta se vuodettu muistio. Eikö se ole osoitus siitä, että Hesari on objektiivinen? Ei, vaan se on osoitus siitä, että joskus Hesarikin voi joutua selkä seinää vasten. Eihän Hesari olisi voinut jättää sitä mahdollisuutta, että muistion olisi julkaissut jokin toinen lehti maininnalla, ettei muistio kelvannut Hesarille. Sittenhan asiasta onkin vaiettu, mikä sopii metropravdalle.

Jos aamulla oli Hesarin metrolobbauksesta vähäinenkin epäilys, niin Hesarin "uutisanalyysi" Östersundomin metrosta (HS 28.2. s. A13) poisti kyllä epätietoisuuden. Aivan kyyneleet tihkuivat kuivasta sanomalehden broadsheetsivusta, kun Östersundomiin on jopa Helsingin metrosuunniteluvirastonkin mielestä vaikea suunnitella asemakaavaa, joka tekisi metron edes jotenkin tarpeelliseksi.

Veli Hopea

P. S. Ei taida lukijamme ryhtyä Hesarin tilaajaksi. Lukija nimittäin testasi Hesarin avoimuutta lähettämällä toisenkin viestin, joka rajoittui vain mairitteluun ilman kritiikkiä. Se läpäisi sensuurin oitis. Jos ruotsin lukeminen sujuu, suosittelenkin HBL:ää. Eikä tarvi odottaa tabloidia syksyyn. HBL on tabloidikoossa jo huomennakin.

maanantai 27. helmikuuta 2012

Energiateollisuus riemuitsee: Riskit saadaan kuluttajalle

LOBBAUS Tiedotusvälineet kautta maan julkaisivat STT:n tekemän uutisen, jonka otsikossa riemuitaan yhdessä Energiateollisuus ry:n kanssa, kuinka sähkömittareiden vaihto on hyvässä vauhdissa. Suomen tiedotusvälineet ovatkin lähes poikkeuksetta vaienneet etäluettavien sähkömittareiden asennustalkoiden todellisesta syystä ja toistelleet Energiateollisuuden isällisiä selityksiä siitä, kuinka kuluttaja voi nyt seurata sähkönkäyttöään reaaliajassa.

Todellisuudessahan kyse on sähkömarkkinoiden hintaheilahteluihin liittyvien tappioriskien siirtämisestä suoraan kuluttajille, ja näin ollen energiabisneksen tekemisestä entistäkin riskittömämmäksi raha-automaatiksi omistajilleen. Reaaliaikaiseen laskutukseen siirtyminen vaatii etäluettavia mittareita, ja Energiateollisuus sai lobattua mittareiden vaihtoruljanssin lakiin jo edellisen hallituksen aikana.

Erilaisten etupiirien tiedotteista juttunsa kirjoittavassa nykymediassa ei tällaista yhteenlaskua osata tehdä, kas kun se tutkiva journalismi on niin vanhanaikaista ja hidasta. Näin siitäkin huolimatta, että energiabisnes houkuttelemassa kansaa "tarkkailemaan sähkönkulutustaan" ja "säästämään energiaa" on niin läpinäkyvää, että kriittinen kysymys herännee jo yläasteen sanomalehtiviikolla.

Ylioppilas Puupponen

perjantai 24. helmikuuta 2012

Automaattimetron hinta pysyy piilossa

KANSA MAKSAA Helsinkiläiset saattavat vielä joku päivä tietää laskun loppusumman metron automatisoinnista, joka on jo ennen sopimuksen allekirjoitusta lässähtänyt pannukakuksi. Siemens ei pystynytkään toteuttamaan täysautomaattista järjestelmää, joten juniin jää edelleen henkilökunta tuottamaan samat kustannukset kuin ennenkin.

Tyypilliseen suomalaiseen tapaan hintalappu selviää vasta viimeisenä. Hinnasta piti tulla tieto helmikuun loppuun mennessä, mutta HKL:n johtokunnan kokouksessa 16.2. toimitusjohtaja Lahdenranta ilmoitti hinnan selviävän vasta 30.3., jolloin asiasta myös päätetään. Toisin sanoen päättäjät joutuvat tekemään ratkaisun samalla kun ensimmäistä kertaa kuulevat, mitä ostos maksaa. "Hermot alkavat olla tiukalla joka suunnassa", johtokunnan jäsen Mirva Haltia-Holmberg kirjoittaa blogissaan. Onko selvää edes, kuka laskun lopulta maksaa?

Siemensillä on neuvotteluissa etulyöntiasema, sillä Helsinki on julkisesti sitonut automaattiprojektin Espoon metron valmistumiseen, ja saksalainen kulkukauppias tietää tämän. Yleisölle on myös väitetty, ettei mahdollinen vuorovälin tihentäminen onnistu ilman automaattimetroa, mikä ei pidä paikkaansa. Useissa maailman oikeissa metrokaupungeissa kuljettajat hoitavat liikennettä 1,5 minuutin vuorovälillä, mutta Helsingissähän on aina oma metrotiede.

Nelilaskimemme mukaan pannukakkuautomatisoinnille ilmoitetulla maksimihinnalla (115 miljoonaa euroa) voisi palkata 25 vuodeksi 115 metrojunankuljettajaa lisää. Metron automaattifarssi täyttääkin kaikki suomalaiselle hv-hankinnalle asetetut vaatimukset:

- Itse ammattilaiset, eli metroliikenneyksikkö, eivät ole pitäneet hankintaa välttämättömänä
- Prosessi on viivästynyt reilusti alkuperäisestä aikataulusta
- Hankinta on esitelty a) parempana ja b) halvempana kuin lopputulos on
- Neuvottelut on keskitetty asiaan perehtymättömille, ja asioista tietävien piiri pidetään mahdollisimman pienenä, samoin demokraattisesti valittujen rivipäättäjien mahdollisuus vaikuttaa asiaan
- Tavalliset kansalaiset eivät ymmärrä koko asiasta yhtään mitään
- Hankinnassa on tästä huonosta poliittisesta kulttuurista johtuen ajauduttu tilanteeseen, jossa on vain kallita ja huonoja vaihtoehtoja

On lottovoitto syntyä Suomeen - kolme ja lisänumero.

Ylioppilas Puupponen

torstai 23. helmikuuta 2012

S-ryhmä aloitti lahjonnan uudelleen

LAHJONTA S-ryhmän osuuskaupat ovat purkaneet päätöksen pidättäytyä päättäjille ja heidän perheilleen annettavasta henkilökunta-alennuksesta. Taloussanomien uutisen mukaan "tällainen tapa sopii kuluttajien osuuskaupan henkeen". Pääjohtaja Kuisma Niemelä sanoo, että poliitikkoja pyritään alennuksilla "sitouttamaan ostoksien keskittämiseen".

Se, että osuuskaupalle tärkeitä, paikallisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä sitoutetaan 15 prosentin alennuksilla, mutta tavallisia asiakasomistajia vain muutaman prosentin alennuksilla, ei ole S-ryhmän mielestä lahjontaa. Lisäksi päättäjien perheenjäsenten irrottaminen eduista on S-ryhmän mukaan "teknisesti vaikeaa".

S-ryhmä valehtelee. K-ryhmän vastaavanlaisen Plussa-järjestelmän kautta pystyttiin tunnistamaan ostaja jopa ostoksen tarkkuudella. Uusi Suomi kertoi syksyllä, että Plussa-kortin asiakkaasta urkkimalla tiedolla tavoitettiin viallisia oliiveja ostaneet henkilökohtaisesti.

Mutta valehteluhan on aivan ok, kun on kyse Hyvä Veli -järjestelmästä. Ja se, mikä on "teknisesti vaikeaa", ellei mahdotonta, on lähinnä siirtyminen läpinäkyvään, korruptoitumattomaan yhteiskuntaan, jossa kaikki toimijat ovat samalla viivalla.

Hyvä Veli -kerho haastaa täten kaikki kaksoisroolissa S-ryhmän lisäalennuksia vastaanottavat luopumaan vapaaehtoisesti lahjonnan vastaanottamisesta. Ei vain näytä yhtään kättä nousevan. 

Ylioppilas Puupponen

Kansa klikkaa - Hyvä Veli kiittää

YHTEISKUNTA Valpas, yhteisistä asioista kiinnostunut kansa on olisi Hyvien Veljien pahin vihollinen. Seuraamalla yhteiskunnallisia asioita, ottamalla kantaa, vaatimalla perusteluita ja selityksiä, tai jopa puuttumalla päätöksentekoon kansalainen voi voisi tehdä vaikuttamisesta demokraattisempaa, avoimempaa ja parempaa.

Toinen, Hyville Veljille mieluisa vaihtoehto on, että kiinnostavia asioita kansan suuren enemmistön mielestä olisivat ovat viihde, julkkikset, tissit, seksi, väkivalta ja murhat. Ja että paljon klikkauksia saisi saa laittamalla otsikkoon "katso", "ohhoh", "tällainen" ja "tässä".

Hyvä Veli -kerhon blogia lukevat kommenteista päätellen yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet henkilöt. Teille on valitettavasti kerrottava, että olette marginaalista vähemmistöä. Tutkivan journalismin osastomme kävi katsomassa, mitkä ovat Ampparit.comin 90 suosituinta uutista.

Ennen kuin avaatte linkin, suosittelemme jo etukäteen pitämään tuolista kiinni.

Ylioppilas Puupponen

tiistai 21. helmikuuta 2012

Kun jätkät kaivoksella rahaa teki

SUHDETOIMINTA Hv-kerhon Kainuun osaston vuosikokousta vietettiin osaston viinikellarin tiloissa perinteisin menoin. Tarjoilun osalta tosin koettiin muutoksia: paikallinen vesi oli yleisistä syistä korvattu kokonaan vuosikertaviineillä, eikä ruokalistalla ollut totuttuun tapaan lähivesistöjen kuhaa. Tämä herätti joitakin tuntemuksia perinteitä vaalivissa kerholaisissa. Vastaamaan kiiruhtaneen Chef Rôtisseur -keittiömestarimme mukaan tulevina vuosina listalta poistuu lähiruokia enemmänkin. Kerhomme päähovimestari antoi ymmärtää, että vastaisuudessa kannattaa laajemminkin varautua muutoksiin kokousvesien osalta, etenkin Oulujoen ja Savon suunnan verkostovesialueilla.

Itse kokousta hallitsi yksi aihe ylitse muiden: Kainuun pyhää sampoa kuluneen vuoden aikana kohdannut monitahoinen ja pöyristyttävä terrorismi. Aluksi tunnelmaa kuitenkin nostatettiin leikkisällä knoppitietovisalla, joka kirvoitti vuolaita röhönauruja kerholaisten keskuudessa:

1. Paljonko Perän Pekka maksoi kaivosoikeuksista Outokummulle? Vastaus: euron
2. Paljonko pörssilistauksella kerättiin rahaa Lontoossa? Vastaus: yli 300 miljoonaa
3. Paljonko tie- ja rataverkkoon on sijoitettu varoja? Vastaus: n. 100 miljoonaa
4. Kaivosyhtiö investoi mainitut varat, mutta kuka toimi maksajana? Vastaus: valtio
5. Paljonko viimeisimmällä institutionaalisille sijoittajille suunnatulla annilla kerättiin rahaa? Vastaus: yli 80 miljoonaa
6. Paljonko tällä toimella aiheutettiin päivässä tappiota ulkopuolelle jätetyille pienosakkaille? Vastaus: yli 120 miljoonaa

Visan jälkeen maljat kohosivat lennokkaasti ja tunnelma oli korkealla. Kilvan keskityttiin kiittelemään poliitikkojen, kunnanjohtajien, virkamiesten ja teollisuuden saumattoman tiivistä yhteistyötä.

Erityisen hyvänä asiana nähtiin valvontaviranomaisten riittävän pienet resurssit, jonka vuoksi näiden olisi jatkossakin parempi tyytyä yhtiöiden tuottamaan tietoon. Talvivaara pidettiin malliesimerkkinä siitä, miten yhtiön kannattaa etukäteen lupahakemuksessa ilmoittaa riittävän pienet päästöarvot, jotta viranomaiselle ei tule tarvetta määritellä niille raja-arvoja. Kun sitten päästöjen suuruus lopulta paljastuu, ei ole mitään lupaehtojakaan, joita voitaisiin rikkoa. Maljoja kilisteltäessä painotettiin, että aloittelevan yhtiön kannattaa ehdottomasti pyrkiä alussa mahdollisimman roimiin ja yllätyksenä tuleviin teknisistä häiriöistä johtuviin ympäristöpäästöihin. Myöhemmin on sitten paljon helpompi näyttää taulukosta, miten huomattavasti onkaan edistytty päästöjen torjunnassa, kun lähtötilanne on ollut riittävän katastrofaalinen.

Myös jälkivalvonnan osalta viranomaisten käyttämät pehmeät keinot (kehotukset ja huomautukset) saivat aikaan maljannostoja. Uhkasakkojen ja toimintakieltojen todettiinkin edustavan vanhaa kulttuuria ja olevan muutoinkin ”jo niin passé”.

Juotujen maljojen jälkeen pukkasi kyynel monella kerholaisella silmäkulmaan, kun loppuillasta ylistettiin Talvivaaraa sotkamolaisen ympäristön elävöittäjä. Onhan kuitenkin tarjottu mahdollisuus ihailla kesälläkin ruskaa koivuissa, perinteisen ikivihreän kuusen rinnalle on kehitetty harmaita grafiittikuusia ja mustikkakin on nyt kirjaimellisesti musta eikä sininen. Katkeruuttakin oli ilmassa ja kiittämättömyyden todettiin olevan maailman palkka. Edelleen mihinkään tyytymättömät piiperöt pillittivät ja mökinmummot narisevat. "Mitä meiltä vielä vaaditaan? Sentään sekoitamme jo saippuat ja shampootkin valmiiksi mökkiläisten veteen", eräs kerholainen niiskutti. 

Vielä pikkutunneilla muutama sitkeä kerholainen fiilisteli, kuinka Kainuun korpeen onkaan saatu pumpattua reilusti yli miljardi euroa kannattamattomaan liiketoimintaan. Sen verran sumuisin silmin jo aprikoitiin tulevaisuutta, ettei täydellistä yksimielisyyttä tullut siitä, milloin voitot olisi syytä kokonaisuudessaan kotiuttaa. Siitä sentään vallitsi harmoninen yksimielisyys, että kalliita puhdistamoita ei yhtiön ole järkevää lähteä itse rakennuttamaan. Joku heitti ilmaan ajatuksen, että Outokumpuhan voisi tulla pelastajaksi ja rakennuttaa vaadittavat puhdistamot. Näin se saisi valmiin kaivoksen, mutta ympäristöongelmat jäisivät konkurssiyhtiö Talvivaaralle.

"Hyvät veljet! Pienet sille", virkein kerholainen ehdotti.

Järjestöneuvos Jurmu
- Kirjoittaja ei omista Talvivaaran eikä Outokummun osakkeita.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Nyt Veljet pelaavat eläkepeliä

ELÄKKEET HV-kerhon loosheissa menivät vaaleanpunaiset shamppanjat väärään kurkkuun, kun viikko sitten Punaisen torin laidalta kaiutettiin SAK:n pitävän mahdollisena eläkeiän nostoa. Nopeasti käynnistimme kalkulaattorit ja näppäilimme 1+. Eikä tarvinnut odottaa kuin pari päivää, kun koneeseen lyötiin 1=2. SAK ilmoitti nimittäin vaativansa korotusta eläkkeisiin.

Velikerhojen vallankäytössä tällainen kimpoilu tunnetaan termillä siiman antaminen. Pientä vastaantuloa väläyttelemällä työväenjätti hellyytti vastapelurinsa, minkä jälkeen oli luontevaa lyödä pöytään se oikea vaatimus: me haluammekin isommat eläkkeet.

Missä määrin keskusliiton poliittinen osasto eli SDP oli informoitu, sitä pitää vielä selvittää. HV-kerhossa tiedetään, että puolueen ja keskusliiton konttoreiden välillä kulkee varsin pätevä jogurttipurkkipuhelin, ja HV Heinäluoma tuskin on tietämätön SAK:n tekemisistä, joten hän todennäköisesti vain näytteli suuttunutta.

Sai SAK kritiikkiä omiltaankin: Metalliliiton Aalto ja STTK:n hallitus suuttuivat eläkeiän korottamispuheista, niin ja tietenkin myös AKT:n Räty. Hän sentään jätti viisaasti käyttämättä eläkekeskustelun vakiofraasia työhyvinvoinnin parantamisesta, onhan tuomio työpaikkakiusaamisesta uhkaamassa.

Niin ja jotta piirit eivät olisi liian suuret, mainittakoon, että Aalto ja STTK:n Mäenpää istuvat työeläkeyhtiö Varman hallituksessa.

Ylioppilas Puupponen

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

VR:n bonuksista eduskuntakysymys

PALKKA Valtionyhtiö VR:n johdon avokätisestä bonusjärjestelmästä on tehty eduskunnassa kirjallinen kysymys. Kysymyksessään kansanedustaja Antti Kaikkonen tiedustelee omistajaohjausministeriltä, onko kohtuullista, että VR:n johtoa palkitaan ainoastaan kirjanpidollisen tuloksen perusteella. Yhteiskunnallisen intressin pitäisi Kaikkosen mukaan olla palkitseminen matkustajamäärien ja tavaramäärien kasvusta.

Henkilöliikenteessä monopoliasemassa toimivan VR:n johtajat kartuttavat täten bonuksiaan myös Liikenne- ja viestintäministeriön maksaman ostoliikennetuen vastaanottamisesta. VR Leaksin mukaan VR saa valtiolta ostoliikennekorvausta 43 miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2010 VR:n tulos oli sattumalta 43 miljoonaa voitollinen. Ilman valtion ilmaisrahoja johtajat eivät siis saisi bonuksia euroakaan.

Toimitusjohtaja Mikael Aron palkka vuonna 2010 oli 457 560 euroa ja palkkiot 74 000 euroa, eli yhteensä 44 000 euroa kuukaudessa. "Suorittavan henkilöstön pitää joustaa ja sitoutua", Hyvä Veli -kerhon nahkasohvilla piereskellään.

Niin ja omistajaohjausministeri hei, VR toimittaa sinulle lähipäivinä valmiin vastausluonnoksen mokoman moukkakansanedustajan eduskuntakysymykseen. Klubilla tavataan!

Ylioppilas Puupponen

perjantai 17. helmikuuta 2012

Hautalan ylösveto - mitä tapahtui?

LAHJONTA Kun omistajaohjausministeri Heidi Hautala (vihr.) vielä torstaina blogissaan piikitteli, kuinka Suomi ei ole maa, vaan klubi, perjantaina Finnairin Vehviläisen ja Ilmarisen Sailaksen tavattuaan hän piti tiedotustilaisuuden, jossa lähinnä vakuuteltiin, että kaikki onkin kunnossa. Yhtäkkiä asiat ovat Hautalan mukaan tapahtuneet lain ja hyvän hallintotavan mukaisesti.

Oliko Hautala paikalla fyysisesti, mutta henkisellä tasolla HV-järjestelmän tainnuttamana? Miksi Hautala teki tällaisen ylösvedon juuri ennen kiitorataan osumista ja alkoi soperrella siitä, kuinka hallituksiin tarvittaisiin "monimuotoisuutta", eli vaikkapa naisia ja ulkomaalaisia?

Suomen Kuvalehden haastattelema Jacob Söderman ainakin antaa täystyrmäyksen paitsi Finnairin ja Ilmarisen asuntokaupalle, myös useille muille maailman parhaassa maassa viime aikoina esillä olleille tapauksille. Niitä ovat:

- Stefan Wallinin asema Dragsvikin varuskunnan säilyttämispäätöksessä
- Janne Gallen-Kallela-Sirenin esteellisyys Guggenheim-projektissa
- Toimitusvarmuusongelmista kärsineen Fortumin johtajien jättipalkkiot
- Kriisiyhtiö VR:n johdon kohtuuton bonusjärjestelmä
- Kuntapäättäjien henkilökunta-alennukset S-ryhmän liikkeissä

"Suomessa päättäjät sallivat usein itselleen etuja, jotka eivät ole puolustettavissa", Söderman sanoo.

Mitä sitten Suomessa on tapahtunut Södermanin ja kaikkien moraalia tunnustavien paheksumille asioille?

- Wallin ajaa edelleen Dragsvikin varuskunnan säilyttämistä ja kiistää esteellisyytensä
- Gallen-Kallela-Siren jatkaa työtään Guggenheimin lobbaamiseksi
- Fortumin johto nauttii jättirahoistaan, vaikka Hautalakin on sitä paheksunut
- VR:n johdon bonusjärjestelmälle ei ole tehty mitään, vaikka Hautalakin on sitä paheksunut
- Osuuskaupan kaavoja ratkovat kuntapäättäjät ostavat autoja. tavaraa ja ruokaa osuusliikkeistä halvemmalla kuin tavalliset asiakasomistajat

Söderman todistaa sen, mille Hautala ei loppujen lopuksi tee mitään: Suomi on klubi.

Ylioppilas Puupponen

Kuka onkaan merirosvo?

PALKKA Mitäpä jos työehtosopimuksessa sovittaisiin, että päivän työstä saa tästä lähtien palkkaa tuhat kertaa. Tai jos sovitaan niin, että kun olet ostanut kattilan, maksat kattilan hinnan joka kerta uudelleen kun käytät kattilaa. Tai sovitaan niin, että jos ostat lieden, joudut maksamaan myös paistinpannujen, kattiloiden tai vuokien hinnan, koska sinun on nyt mahdollista käyttää pannuja, kattiloita ja vuokia.

Varsin naurettavia ajatuksia? Ei ollenkaan, jos puhutaan elokuvista tai laulamisesta äänilevylle, levytetyn laulun kuuntelemisesta sekä tallennuslaitteista. Yhteistä näille on ”tekijänoikeus”. Eli laulaminen ja muu viihdyttäminen sekä taiteeksi nimitetty ihmisten tekeminen on sellaista, jossa riittää, että työ tehdään kerran, mutta palkka maksetaan sen mukaan, miten työllä tehtyä asiaa käytetään.

Miksi vain yhdellä ammattiryhmällä on tällainen oikeus? Miksei Salossa töissä oleva Nokian matkapuhelinasentaja saa palkkaa joka kerta, kun hänen kasaamallaan puhelimella soitetaan? Vaikka on kasannut kuinka monta puhelinta, nyt tuli lopputili. Kännyköiden ostajat kälättävät puhelimiinsa edelleen, mutta asentaja on työtön ja ilman palkkaa. Missä on kännykäntekijänoikeuksista huolehtiva Käynnykkäteosto ja sen lakimiehet penäämässä rahaa kännykäntekijänoikeuksista?

Mutta eihän kännykkä ole sama asia kuin laulu. Laulu on niin helppo kopioida, kännykkä ei. Ei kännyköitä voi jakaa Bit-Torrent-verkossa. Entäs sitten? Jos Madonnalle tulee paha mieli siitä, että laulun voi kopioida Bit-Torrentissa, niin Madonna voi lopettaa laulamisen ja alkaa kasata kännyköitä. Niitä voi mennä kasaamaan vaikka kiinalaiseen firmaan, joka valmistaa kännyköiden kopioita. Ei tule enää paha mieli siitä, että Madonnan kasaamaa kännykkää käyttää joku muukin kuin se, joka kännykän kaupasta osti. Sillä voihan kännykkääkin lainata kaverille silloin, kun ei itse siihen puhu.

Oikeasti Madonna ja kaltaisensa, sekä erityisesti levy- ja elokuvayhtiöt ovat vain ahneita. Ne ovat onnistuneet luomaan talouden lakien vastaisen epäoikeudenmukaisen järjestelmän rikastua tekemättä juuri mitään. Tietenkin ne haluavat pitää kiinni tästä järjestelmästä, joka luo heille rahaa tyhjästä.

Piraateiksi eli merirosvoiksi nimitetyt ja rikollisiksi tuomitut tiedostojen jakajat ovat oikeasti luonnon järjestyksen mukainen korjaava vastavoima maailmantalouden häiriölle, jota nimitetään tekijänoikeuden puolustamiseksi. Upporikkaat julkkikset ja heidän tuotantoyhtiönsä ovat todellisia merirosvoja. He ryöväävät ihmiskunnan tuottavuutta, nakertavat yleistä hyvinvointia ja tuhlaavat varallisuutta ylellisyyteen ja luksukseen. On aivan oikein, että tähän on jokin vastalääke.

Veli Hopea

PS: Ei Veli Hopealla ole mitään erityisesti Madonnaa vastaan. On vain mahdotonta kirjoittaa juttua niin, että luettelee kaikki rihannat ja beonseet sekä muut pritnipiersit. Rauha myös kaikkien niiden muistolle, jotka luultavasti eläisivät yhä ja onnellisemmin kuin lyhyeksi jäänyt elämänsä, jonka tämä ahneuteen perustuva raharikkaus tuhosi.

Ilmarisen sijoitusasunto oli ylihintainen

VALTA Asunnon osto on elämän suurin kauppa. Tähän mennessä on selvinnyt seuraavaa: Mika Vehviläinen sai töitä Finnairilta. Hänelle luvattiin asuntoetu eli että Finnair maksaa hänen vuokransa. Vehviläinen asui 270 neliömetrin asunnossa, joka oli hänen omansa. Jotta hän voisi hyödyntää asuntoedun, hän laittoi asuntonsa myyntiin. Lapsetkin olivat kasvaneet isoiksi, joten muutto pienempään oli tarpeen.

Asunto ei mennyt kaupaksi. Apuun tuli tuttu mies, Harri Sailas, Finnairin puheenjohtaja. Sailas lupasi ostaa asunnon Ilmariselle, jonka toimitusjohtaja hän oli.

Ilmarinen maksoi asunnosta 1,8 miljoonaa euroa, vähemmän kuin alkuperäinen pyyntö, mutta enemmän kuin vastaavasta olisi ehkä maksettu. Jotta kauppa olisi Ilmariselle kannattava, vuokra laitettiin korkeaksi. Finnair maksaa Vehviläisen asuttamasta asunnosta 7 000 euroa Ilmariselle. Helsingin Sanomat kertoi järjestelystä keskiviikkona. Sailas ja Vehviläinen kiirehtivät kommentoimaan, että kaikki on tehty lain mukaan.
Niin luultavasti onkin. Silti finanssivalvonta selvittää, onko Ilmarinen todella käyttänyt eläkerahoja asianmukaisella tavalla.

Muutamia kysymyksiä jää auki: Jos Vehviläisen asunto oli käynyt liian suureksi, miksi hän halusi edelleen jäädä siihen asumaan? Ja jos hän todella halusi myydä asuntonsa, miksi hän halusi kauppasopimukseen etuosto-oikeuden? Sellainenkin pykälä sisältyy Vehviläisen ja Ilmarisen väliseen sopimukseen; Jos Ilmarinen päättää joskus myydä asunnon, Vehviläinen voi ostaa sen takaisin itselleen.

Onko niin, että kun Vehviläisen pesti Finnarilla päättyy, hän ostaa asunnon takaisin itselleen? Asuntojen hinnat ovat silloin toki nousseet, mutta eipä hätää, Ilmarinen maksoi asunnosta 300 000 euroa ylihintaa. Se on varmaan saman verran kuin asuntojen hinnat ehtivät nousta Vehviläisen vuokrallaoloaikana. Tai voihan olla, että hinnat eivät nouse. Silloin Vehviläinen voi ostaa asunnon takaisin Ilmariselta halvemmalla kuin on sen myynyt.

Salaneuvos Vilmi

torstai 16. helmikuuta 2012

Tutkija: Hyvä Veli -verkostot eivät paljastu vertailuissa

VALTA Korruptiota tutkivan Transparency Suomen jäsen Pekka Vainikka pitää Suomea korruptoitumattomaksi maaksi todistelevia tutkimuksia puutteellisina. Vainikka sanoo Verkkouutisissa, että Suomen ominaispiirre ovat hyvä veli -verkostot, jotka ovat sisäänrakennettuja vallankäytössämme. Ne eivät siksi mahdu kansainväliseen korruptiomääritelmään.

"Todisteet puuttuvat, joten eiköhän me lakaista tämä asia nyt kokolattiamaton alle", todetaan Hyvä Veli -kerhossa.

Ylioppilas Puupponen

Uusi palvelu paljastaa Hyvä Veli -bensa-asemat

KESKITTYMINEN Kansalaiset voivat nyt uuden mobiilipalvelun avulla ryhtyä välttelemään ylimittaisen markkinaosuuden saaneita toimijoita. MP-Maailma-lehti esittelee SOK:n ketjuohjauksen kehittelemän "Ohita lähin ABC" -mobiilisovelluksen, joka varoittaa ajoissa ABC-asemien lähestymisestä. Näin kansalainen voi painaa kaasua ja jatkaa matkaansa vähemmän ketjuohjattujen ja poliittista kaavoitusapua nauttimattomien palveluiden pariin.

Hyvä Veli -kerho toivoo, että tällaisia sovelluksia tulee lisää niin, että kansalaiset voivat tulevaisuudessa elää mahdollisimman epäketjuohjattua elämää. Pahoittelemme kuitenkin, ettei Hyvä Veli -kerhon blogin lukemisesta saa bonusta eikä plussaa, paitsi henkisellä tasolla.

Ylioppilas Puupponen

keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Kunniamaininta: Ilmarisen omistajat

PALKINTO Hyvä veli -kerho haluaa jakaa erikoiskiitoksensa luottavaisille Ilmarisen omistajille. Kiitos kuuluu kaikille vakuutuksenottajille, joilla on tässä keskinäisessä eläkevakuutusyhtiössä työntekijän tai yrittäjän eläkelain mukainen vakuutussopimus sekä Ilmarisessa Tyel:n mukaisesti vakuutetuille työntekijöille.

Hyvä veli -kerhon eläkeyhtiöyksikön mielestä Ilmarisen omistajat voivat jatkossakin nukkua yönsä levollisesti. Näkemyksensä yksikkö perustaa lakiin, joka määrää eläkeyhtiöt sijoittamaan tuottavasti ja turvaavasti. Siksi tämän viimeisimmän julkisuuteen pullahtaneen asuntokaupan täytyy olla hyvä sijoitus.

Lopuksi Hyvä veli -kerho haluaa muistuttaa kahvibuffan rajallisesta kapasiteetista, ja pyytää Ilmarisen yli 850 000 omistajaa pidättäytymään käyttämästä äänivaltaansa yhtiökokouksessa.

Järjestöneuvos Jurmu

tiistai 14. helmikuuta 2012

Helsingin asuntokupla: Finnair-johtaja joutui vuokraluukkuun

VALTA Helsingin vuokra-asuntojen kuukausivuokrat ovat riistäytymässä käsistä, uutisoi HS 13.2. Korkeimmat noin 50 neliön tavanomaisten asuntojen vuokrapyynnöt ovat ylittäneet jo 1000 euron rajan. Lisäksi yhteiskunnan tukemista Hitas-asunnoista iso osa on päätynyt sijoittajille, joilla saattaa olla niitä jopa useita.

Hallituksen asuntopoliittisen työryhmän vetäjä, valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen vaatii Helsingin seudun kuntien asuntopolitiikan yhdistämistä. Näin Helsingin epäonnistunut asuntopolitiikka voitaisiin tehokkaammin kopioida myös muihin seudun kuntiin.

Tilanteen koko kauheus paljastui heti seuraavana päivänä, kun kävi ilmi, että Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen on joutunut ahtautumaan eläkeyhtiö Ilmarisen omistamaan ja Vehviläiseltä itseltään aiemmin ostamaan 270 neliön vuokraluukkuun, josta Vehviläisen työnantaja maksaa nyt 6800 euron törkyvuokraa.

Sattumoisin Vehviläinen istuu Ilmarisen hallintoneuvostossa, ja Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja. Suomeksi tätä ristiinistumista kutsutaan Hyvä Veli -kerhoksi.

Ylioppilas Puupponen

maanantai 13. helmikuuta 2012

Rikos kannattaa


VALTA Neljän vuoden miettimisen jälkeen Helsingissä käynnistyi vihdoin oikeudenkäynti vaalirahoituskorruptiosta. YLE:n TV-uutisissa 9.2.2012 klo 20:30 kohdassa 15:44 vaalirahoittaja Tapani Yli-Saunamäki kehui hymyssä suin, miten hyvin vaalirahoituskampanja tuotti tulosta: Rahoitusta sai vajaa 50 ehdokasta. 41 vaalirahoitettua pääsi eduskuntaan, 12 ministeriksi ja kahdesta tuli puhemiehistön jäseniä.

Rikos siis Suomessa kannattaa. Ja vieläpä niin hyvin, että kun rikoksella valittu eduskunta on jo lopettanut toimintansa ja uusi valittu, rikoksen hyötyä ei edes enää voi poistaa. Sama asia kuin että varas saa pitää varastamansa omaisuuden ja hymyssä suin televisiossa kehua, miten mukavaa on, kun on varkaudella jotain saanut ja saa sen pitää.

Sillä olisihan ollut vallankin kiusallista, jos oikeutta tästä asiasta olisi käyty jo silloin, kun rikoksen voimalla eduskuntaan ja ministereiksi valitut olivat vielä viroissaan. Olisihan voinut tulla jollekin mieleen, että heitä pitäisi kohdella kuten rahvasta: pois rikoksella saavutettu etu. Jos varas ei saa pitää rikoksella hankittua omaisuutta, saako kansanedustaja pitää rikoksella hankitun edustajan paikan?

Onko tällainen maa oikeusvaltio? Ei, vaan tämä on Suomi.

Vientineuvos Valtanen

HS: Pajunen on korvaamaton

VALTA Helsingin Sanomat uutisoi 13.2., että Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle ei ole odotettavissa haastajia seuraavalle toimikaudelle. Lehden mukaan tehtävää on hakenut Pajusen lisäksi muutama "tuntematon" henkilö. Ilmeisimmin siis esimerkiksi kukaan Sanoma-konsernin edustaja ei ole kiinnostunut virasta.

Kerhomme muistuttaa, että ennalta selvät henkilövalinnat ovat yksi Hyvä Veli -yhteiskuntien perustuntomerkeistä.

Ylioppilas Puupponen

perjantai 10. helmikuuta 2012

Keskittyminen jatkuu: kymmeniä ABC-asemia lisää

VALTA Bensan ja seisoneen kahvin kauppa keskittyy lähivuosina lisää, sillä ABC-asemaketjun johtaja ilmoittaa tämän päivän Länsi-Savossa, että uusia ABC-asemia on tarkoitus on rakentaa kymmeniä. Suomen huoltoasemaliikentoiminta siirtyy siis lähivuosina entistä tukevammin kohti läpinäkyvyyden absoluuttista nollapistettä, eli Apsi Apinan monopolia.

Kansainväliset toimijat Esso ja Shell ovat jo tulleet järkiinsä ja vetäytyneet Suomen rehellisestä huoltoasemaliiketoiminnasta. Venäläiselle Lukoilille henkinen ilmastomme tuntuu kotoisammalta, ja sen omistama Teboil on pikemminkin ottanut osuuskaupasta mallia. Ylen Ajankohtainen Kakkonen uutisoi 12.7.2011, kuinka "keskusliike on kaapannut erilaisin tempuin yhä suuremman osan huoltamoiden tuotosta". Läpinäkyvässä Suomessa onkin päädytty tilanteeseen, jossa huoltoasemabisneksessä parjäävät vain ne suuret mustekalat, joiden lonkerot ulottuvat myös kaavoitukseen ja tukkuportaaseen, ja jotka onnistuvat alistamaan asemien hoitajat mahdollisimman täydellisesti tiukkaan ketjuohjaukseensa.

"Keskittyminen on normaalia tervettä kehitystä", todetaan Hyvä Veli -kerhon sviitissä. "Saahan ne bonusta", jatkavat kerholaiset ja vetävät looshin oven kiinni.

Ylioppilas Puupponen

Toimittajat ottivat lahjamatkan vastaan

LAHJONTA Useita toimittajia matkusti torstaina salonkivaunulla nauttimaan henkilökohtaisista eduista Levillä sijaitsevaan luksusmökkiin. Kolmen päivän matkan koodinimi on "lähiliikenneseminaari", jonka aikana matkan järjestäjä VR kertoo "Helsingin lähiliikenteen ajankohtaisista asioista" 1080 kilometrin päässä aiheesta. VR:n asioista kertovan VR Leaksin julkaiseman ohjelman mukaan asiaa matkalla on vain nimeksi.

Toimittajille tarjotut lomamatkat aiheuttavat mediassa sisäistä eripuraa. Toimittajat vaikenevat niistä jopa työkavereilleen. "Jos toimittaja on ammattilainen, hän kieltäytyy näistä matkoista", kirjoittaa Aamulehden toimittaja Tuomo Björksten blogissaan ja toteaa, että lahjonta on lahjontaa, vaikka sen tekisi Levin matkan muodossa. Jotkut mediat puhdistavat itseään vaatimalla saada maksaa matkansa, mutta osallistuvat kuitenkin.

Sunnuntaiaamuun asti jatkuvalla matkalla on mukana myös STT:n toimittaja, joten piakkoin näemme lehdistä, mitä informaatiota saa läpi houkuttelemalla median paikalle VIP-luokan lomamatkalla.

Ylioppilas Puupponen

torstai 9. helmikuuta 2012

Suomalaista rahoittajaa ei tarvitse mainita

UUTINEN Tuore VTT:n tutkimus on saanut selville sellaisen ihmeellisen asian, että Keski-Euroopan olosuhteisiin tehdyt kitkarenkaat eivät sovi Pohjoismaihin.

Koska olemme läpinäkyvässä Suomessa, asiasta kertoneista medioista juuri mikään ei maininnut, että tutkimuksen rahoittajissa on suomalainen rengasvalmistaja. "Valitse Pohjoismaihin suunnitellut kitkarenkaat talven vaativiin ja vaihteleviin olosuhteisiin", kehottaakin Nokian Renkaiden tiedote tuoreeltaan. VTT:n tiedotteen kanssa monessa kohtaa identtisestä tekstistä on Nokian Renkaiden versiossa sattumoisin pudonnut pois luettelo rahoittajista.

Sitähän ei tarvita, koska olemme läpinäkyvässä Suomessa.

Ylioppilas Puupponen

Suuryritys pillastui: joutui homon viereen

VAALIT Blogimme saaman, ja oikeaksi tarkistamamme vihjeen mukaan Suomen maatalousbisneksessä toimiva kansainvälinen yhtiö on lähettänyt reklamaation tunnetulle valtakunnalliselle sanomalehdelle siinä viime viikolla julkaistun ilmoituksen epämiellyttävästä asettelusta. Yhtiötä kiukutti ilmoituksen sijoittaminen homoseksuaalisen presidenttiehdokkaan viereen.

Agribisneksen hermostumisen voi ymmärtää sikäli, että jos vinoviettisyys voimakkaasti laajenisi eläinkunnassa, se merkitsisi taloudellisia menetyksiä ainakin maito- ja lihataloudessa. Blogimme keinosiemennys- ja lypsykarjaosaston asiantuntijoiden mukaan utareliivien täytteeksi asetettujen sanomalehtien ilmoitusten sisällöllä ei kuitenkaan ole vaikutusta sen paremmin tiineyteen kuin umpeen menemiseen.

Ylioppilas Puupponen

Siksi Guggenheim-kiire loppui

UUTINEN Helsinkiin kovalla vauhdilla runtatun Guggenheim-hankkeen kiire on yhtäkkiä loppunut kuin seinään. Vielä pari kuukautta sitten meille kerrottiin, kuinka asiasta olisi saatava nopeasti päätös, jotta Helsinkiä kohdannut galaktinen mahdollisuus ei menisi ohi.

Nyt 9.2. Yle Kulttuuri uutisoi, kuinka Guggenheim-säätiö ei enää hoputa Helsinkiä. Muutamaa päivää aikaisemmin MTV3 paljasti, että galaksipalatsia ajava kaupunginjohtaja Jussi Pajunen tiesi Berliinin Guggenheim-museon sulkemisesta jo syksyllä, mutta ei kertonut siitä. Guggenheim-projektin pää-äänenkannattajan, erään Helsingissä ilmestyvän sanomalehden uutiskynnystä Pajusen tietämättömyys ei ylittänyt.

Yksi plus yksi: Guggenheim-hanke on vastoin alkuperäistä suunnitelmaa alistettu Helsingin valtuuston lautakuntien demokraattiseen käsittelyyn. Kesken käsittelyn on tullut tieto Berliinin näyttelyn sulkemisesta. Tässä tilanteessa kiire tuottaisi varmimmin ei-tuloksen. "Eiköhän pehmitetä vähän lisää vielä", toteaa Hyvä Veli -kerho ja jättää meidät maksajat odottamaan uusia argumentteja Gallen-Gallerian puolesta.

Ylioppilas Puupponen