maanantai 4. kesäkuuta 2012

Automaattimetron kauniit ja rohkeat


JUONITTELU HKL:n saippuasarja automaattimetrosta jatkuu ja jatkuu kuten saippuasarjojen pitääkin. Ja samoilla aineksilla kuin esikuvansa, Kauniit ja rohkeat tai menneisyyden Dallas. Henkilöiden sijasta metrosarjassa pääosissa ovat puolueet, jotka eroavat ja naivat toinen toisiaan ristiin rastiin. Ja jossa todelliset isät ja äidit paljastuvat vasta aikuisille.

Tämän saippuasarjan tarina on, että ensin päähenkilö järjestää alkuperäisen tarjouskilpailun hävinneen Siemensin uuden kilpailun voittajaksi juonella, jossa alkuperäinen tarjouskilpailu mitätöidään. Uusi tarjouskilpailu tehdään Siemensiä varten niin, etteivät muut voi voittaa kilpailua. Tämä onnistuu siten, että kilpailun voi voittaa vain lupaamalla sellaista, mitä on mahdoton toteuttaa. Eletään vuotta 2006. Koska muut kuin Siemens eivät tiedä, että tarjouksessa saa luvata mahdottomia, muiden tarjoukset ovat Siemensiä huonompia, ja Siemens julistetaan voittajaksi.

Ongelmat alkavat kesällä 2010, kun on pakko myöntää, että mahdoton on mahdotonta. Uusimmassa jaksossa ovat liitossa Kokoomus ja Vihreät, jotka päättävät lakaista ongelmat maton alle kolmeksi vuodeksi. Sotkun alulle panneet demarit ovat yksin Vasemmistoliiton kanssa vaatiessaan kaupungille aiheutuvien kulujen ja riskien minimoimista. Demarit vaativat, että venkoilu Siemensin kanssa on lopetettava heti, kun metroliikenne on vielä hallinnassa ja on mahdollista uusia kulunvalvonta jopa ennen länsimetron valmistumista.

HKL:n nettisivulla maanantaina aamupäivällä ollut tiedote kertoi varsinaisesta hattutempusta. Siemens toimittaa automaattimetron alkuperäisen sopimuksen mukaan, mutta sen ei tarvitsekaan toimittaa automaattimetroa alkuperäisen sopimuksen mukaan. Näin on maassa kaikki hyvin, sillä Helsinki odottaa kolme vuotta, kunnes Siemens ilmoittaa, mitä se jättää toimittamatta ja paljonko sovittua enemmän kaikki maksaa. Ja kuin palkinnoksi tästä, HKL:n esityslista lupasi Siemensille vielä hyvityksenä metrovarikon automatisoinnin, ilman ikävää kilpailua muiden toimittajien kanssa.

Viime jaksossa Siemens teki palatsikaappauksen. Kun HKL:n johtokunta osoittautui viisaammaksi kuin virkamiehet, joiden kanssa Siemens oli neuvotellut, Siemens käveli hoviin. Apulaiskaupunginjohtajalle, joka on sarjan henkilöistä vähiten asioista perillä kuten Ridge oikeasta isästään, kerrottiin muka uutena asiana sama, mitä toimitusjohtaja pari viikkoa aikaisemmin oli tarjoamassa johtokunnalle. Silloinkin Siemensin kanssa piti neuvotella kaupan purkamisesta, mutta toimitusjohtaja teki täsmälleen päinvastoin kuin johtokunta vaati edeltäneessä jaksossa.

Viime jakson lopussa kaupunginhallitus, joka ymmärtää metrosta yhtä vähän kuin kaupunginjohtajat, kumarsi kiltisti Siemensille. Eivätkä johtokunnan kokoomuslaiset ja vihreät jäsenet tietenkään voi olla enää eri mieltä kuin veljensä kaupunginhallituksessa.

Entä jos tämä asia olisi tullut kaupunginhallitukseen ennen kuin demareiden piti napata vihreille kuuluva apulaiskaupunginjohtajan paikka? Rohkenen arvata, että kun silloin liitossa olivat Kokoomus ja SDP, Kokoomus olisi myötäillyt vihreiden sijasta demareita ja Siemens-sopimus olisi purettu. Mutta nyt demareilta rukkaset saanut Kokoomus liehitteleekin vihreitä, sillä Guggenheim kurkistelee jo kunnallisvaaliuurnan pohjalla.

HKL:n metrotiedotuksesta vastannut Mirva Haltia-Holmberg ehti tiivistää tilanteen omassa blogissaan jo ennen maanantaiaamun kokousta. Vaikka faktat eivät ole Mirvallakaan aivan kohdallaan, mikä ei ole Mirvan vaan HKL:n väärien perusteluiden vika, päättely on kuitenkin oikein: Miksi ottaa suuri riski ja maksaa paljon automaatista vain automaatin itsensä vuoksi. Kun kerran automaatti käy vanhaksi jo ennen kuin sitä tarvitaan. Ja miksi antaa Siemensille avoin vähintään 20 miljoonan shekki, kun kerran voi olla antamattakin.

Faktat ovat sivussa sikäli, että ei automaattia tarvita koskaan ja avoimen shekin antaminen Siemensille ei ole vain turhaa vaan laitonta. Virkamiesten palkkaamat juristit ovat lehtitietojen mukaan olleet toista mieltä. Mikä tuskin on yllätys, sillä mitä isompi riita saadaan aikaiseksi, sen suuremmat palkkiot näille juristeille kertyy.

Jos siis nyt olisi riidelty 20 miljoonasta, silloin kun Siemens on muuttanut kaikki junat ja asentanut valmiiksi kulunvalvonnan, riidassa lienee nolla perässä. Sen sijaan Helsingin mahdollisuudet pärjätä riitelyssä ovat nolla. Sillä ei ole enää luotettavia kuljettajien ajettavia junia ja niiden kulunvalvontaa. Siemens saa Helsingiltä ihan mitä haluaa, kun vaihtoehtona on, ettei se kytke virtaa tekemäänsä automaattimetroon.

Joten saippuasarja jatkuu. Nyt olemme takautumavaiheessa. HKL:n tuorein nettitiedote on kuin vuodelta 2006, jolloin kaikki oli hienosti. Silloinkin portit oli avattu Siemensille. Emme kuule Brünhilden laulua emmekä näe Phil Marlowen rehellisyyttä. Sen sijaan juonittelu ja pettäminen jatkuvat - helsinkiläisten kustannuksella.

Veli Hopea

1 kommentti: